Bartlomiej Listwon mi polecal jako dobre miejsce nauczenia sie tego programistycznego 'mumbo-jumbo' i musze powiedziec, ze naprawde cenie sobie caly proces, tym samym polecam innym, ktorzy sa w mojej pozycji. http://codecademy.com
Ani słowa o C# (ani C, ani C++, ani o Javie)... moim skromnym zdaniem to mocno dyskredytuje całe to przedsięwzięcie :[
Fajne fajne ale trochę mało języków. Faktycznie chociaż java by się przydała bo C++ czy C# to ciężko by było zrobić build aplikacji w przeglądarce (chociaż nie mówię, że się nie da). Zobaczymy może jeszcze się rozwiną i dodadzą kolejne języki programowania.
JavaScript nie jest zły do programowania gier, wystarczy zobaczyć na czysto HTML5 silniki do pisania gier, bądź może jako lepszy przykład Unity, które niestety jest lepiej udokumentowane i otutorialowane w JS niż C#
przeszedłem kurs HTML'a z przyjemnością, ale Javy jakoś nie mogę przeboleć, utknąłem i nie jestem w stanie ruszyć odkąd straciłem day streak'a generalnie zamysł jest fajny, ale mam wrażenie, że początkowe lekcje są BARDZO łopatologiczne i proste, a za chwile robią się skomplikowane i jak się czegoś do końca nie rozumie to ciężko wywnioskować o co chodzi... (początek Javy mnie potwornie nudził, a po kilku(nastu?) lekcjach nie ogarniam do tego stopnia, że nie rozumiem instrukcji )
dokladnie ten sam problem z JS mam gdzies na 34%, przerzucilem sie poki co na php co wydaje sie troche lepiej wytlumaczone, ale dalsze doksztalcanie z JS'a pewnie bede musial kontynuowac w oparciu o dodatkowe zrodla it seems.
JS skomplikowany nie jest - bardzo ograczniczony zestaw mozliwosci, jednoczesnie o bardzo rozleglym zastosowaniu. w tym przypadku bardziej nalezy polegac na logicznym ich uzyciu, niezeli aplikowaniu masy czesto niepotrzebnych wzorcow projektowych.
doświadczyłem niestety (a po googlowaniu okazało się, że nie tylko ja) problemu z codecademy, które przyjemnie się zaczyna, ale później nagle przeskoki trudności są tak ogromne, że tutoriale nawet zapominają napomknąć o technikach potrzebnych do ukończenia poszczególnych kursów, tak więc już jestem na wyprawie po dodatkowe źródła wiedzy
Prawda jest taka, że bez przyswojenia podstawowej wiedzy programistycznej, nie ma szans na szybką naukę. Trzeba zacząć od początku: czym jest zmienna, funkcja, pętla for, pętla while, if-else, czym się różni int od float, string od char - czy w ogóle co to jest typ zmiennej. Bez tego ani rusz. Zresztą jak z każdą dziedziną wiedzy/umiejętności. Sam wiele razy próbowałem nauczyć się rysować z youtubowych tutoriali, ale dopiero gdy wziąłem się za zestaw ołówek, kartka i książka o podstawach rysunku to zauważyłem jakiś progress. tl;dr trzeba czasu i dużo nauki żeby ogarnąć programowanie
nie no wiadomo, bez podstaw się nie da pojąć całości, ale irytuje mnie ile to ile czasu codeacademy poświęca tłumacząc rzeczy proste, a później w ogóle nie tłumaczy pewnych istotnych kroków, które dla mnie są np. nie zrozumiałe... Czasem nie mam pojęcia po co wpisuje dany kod - i czasem nie wiem co w ogóle robi - ale zalicza dział, więc jest cool... czasem w ogóle wyskakuje błąd, ale dział się też zalicza... Czasami utyka się na wiele godzin patrząc na kod który teoretycznie jest w porządku, ale jest niezgodny z kluczem (as in, klucz przewiduje użycie var X a my wpisaliśmy var Y) i pomimo poprawności kodu, dopóki nie zrównamy go z tym co ma być w kluczu - nie przejdzie
pewnie ten kod dla poczatkujacych pisza tam poczatkujacy, a ten bardziej zaawansowany biora ze stackoverflow
rzuraf, dokladnie - codecademy jest typowo pod publike - wciagnac a pozniej jestes tylko kolejnym uzytkownikiem
Ja tam sobie coś kodzę w tym codeacademy jak znajdę czas, ale nie wiem, może to fakt, że normalnie programuję, więc nic mnie tam nie dziwi mimo, że nie jest to mój język.